Masajul Shiatsu este un stil de masaj fondat in Japonia, prin combinarea de tehnici de masaj oriental cu notiuni moderne de anatomie si fiziologie din medicina moderna. Se poate spune ca este acupunctura fara ace. Shiatsu se recomanda atat omului sanatos, dar care este preocupat de prevenirea aparitiei unor boli, cat si celui bolnav. Numarul tratamentelor se stabileste in functie de fiecare individ in parte. Eficienta tratamentului este direct proportionala cu atitudinea, conceptiile si stilul de viata, regimul alimentar, etc.
Tehnicile utilizate de Shiatsu nu sunt cu mult diferite de cele utilizate de masajul occidental, dar se utilizeaza de fapt doar doua tehnici principale: presiunea si tractiunile. Cu toate acestea, Shiatsu este o forma foarte dinamica de masaj, varietatea lui constand in utilizarea diferitelor segmente (maini, coate, genunchi si picioare), in durata si profunzimea presiunii si in pozitia membrelor primitorului.
In Shiatsu presiunea vine din Hara (centrul energiei din abdomenul inferior), indiferent care ar fi segmentul utilizat. Aceasta presiune este puternica, dar controlata, pentru ca energia executantului este sensibila la cea a celui masat. Se utilizeaza doar greutatea corpului, nefacandu-se nici un efort.
In Shiatsu se intervine prin apasari ale degetului mare (policele) sau ale intregii maini, de-a lungul anumitor ,,trasee” specifice, numite meridiane. Dintre nenumaratele canale de transmitere si circulatie a anumitor energii in corp, in Shiatsu sunt abordate douasprezece meridiane principale. Acestea se disting prin proprietatile lor energetice, ce guverneaza functionarea organismului. Cele douasprezece meridiane sunt situate perfect simetric, in partea dreapta si in cea stanga a corpului. Cum in Shiatsu presiunile exercitate asupra unui meridian influenteaza o anumita functie organica, ele solicita, in aceeasi masura, si tesuturile traversate de acest meridian, precum si alte organe. Fiecare meridian are un traiect superficial si unul profund, Shiatsu practicandu-se pe traiectul de suprafata.
Principalul meridian este cel al vezicii. Meridianul vezicii stimuleaza nervii rahidieni, care sunt legati de activitatea tuturor organelor interne. Practic fiecare punct (tsubo) al meridianului vezicii are influenta directa asupra alimentarii cu energie vitala a altor meridiane. Punctele situate in partea dorsala inferioara a spatelui actioneaza asupra meridianelor digestiei, partea stanga fiind legata in principal de stomac, iar partea dreapta de ficat si vezica biliara. Regiunea lombara este legata de rinichi, intestinul gros si intestinul subtire, in timp ce sacrul este legat de vezica.
Shiatsu are rol analgezic, relaxant, tonifiant, de echilibrare. Poate ameliora cu succes afectiuni ca tendinitele, intinderile musculare, migrenele, durerile de gat si de umeri, sciatica, durerile de spate, durerile artitice (articulare), tensiunile musculare, nevralgiile, insomnia, nervozitatea, problemele menstruale, problemele circulatorii, problemele legate de stress, constipatia, anxietatea, oboseala cronica, stresul.