ELECTROTERAPIE
Electroterapia este un tratament care directioneaza impulsuri electrice usoare catre zona problemei ce poate fi o optiune pentru majoritatea durerilor.
Electroterapia include o serie de tratamente care utilizeaza energia electrica pentru a reduce durerea, pentru a imbunatati circulatia, pentru a repara tesuturile, pentru a intari muschii si pentru a promova cresterea osului, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii fizice.

Curentul de stimulare permite tratarea tesutului cu ajutorul electrozilor pe zona selectata, iar efectul dorit va fi functie de tipul de curent si de modul de selectare a parametrilor .
Tipuri de curenti:
- Curenti de joasa frecventa-0-1000Hz
- Curenti de medie frecventa-1000-60000Hz
- Curenti de inalta frecventa-150000Hz-30000MHz
In cazul curentilor de medie frecventa pura si redresata suprapunerea a avut deja loc in aparat astfel incat curentii modulati pot fi aplicati pe pacient cu ajutorul numai a doi electrozi. Curentii interferentiali IF clasici prin suprapunere emit ambele frecvente atunci cand curentul ajunge pe tesutul pacientului,si din acest motiv este important ca sa se aplice toti cei patru electrozi .
Tipuri de electroterapie
Stimularea nervului electric transcutanat
Stimularea nervului electric percutanat
Stimularea musculară electrică
Curentul interferențial
Terapia cu câmp electromagnetic pulsat
Stimularea galvanică
Cand e recomandata electroterapia?
Electroterapia este folosita in mod obisnuit impreuna cu alte tratamente, mai degraba decat singura. Pentru persoanele supuse terapiei fizice, electroterapia poate ameliora durerea suficient pentru ca un individ sa participe mai activ la exercitiile vizate. Electroterapia se numara printre optiunile de ameliorare a durerii, avand in vedere ca riscurile potentiale si efectele secundare ale medicamentelor opioide (narcotice) au devenit mai evidente.
Electroterapia a fost utilizata pentru a aborda durerea cronica si oboseala cronica in general, precum si: neuropatia diabetica, fibromialgia, migrenele, vindecarea ranilor, stimularea cresterii osoase.
Cum funcționează?
Un mic dispozitiv electric ofera impulsuri electrice pe piele. In aceste zile sunt disponibile variante usoare care nu au dimensiuni mai mari decat o carte de credit. Dispozitivul este conectat prin cabluri la electrozi adezivi lipici, care sunt plasati pe piele in zona durerii. Acest lucru permite ca o incarcatura electrica mica, cu intensitate mica, sa treaca peste zona.
Stimularea electrica a nervului transcutanat poate functiona in doua feluri:
- Pe o frecventa inalta, prin stimularea selectiva a anumitor fibre nervoase „non-durere” pentru a trimite semnale catre creier care blocheaza alte semnale nervoase care poarta mesaje de durere.
- Frecventele inferioare stimuleaza producerea de endorfine, hormoni naturali de ameliorare a durerii – propriul sistem de gestionare a durerii.
Fa o programare!
Pentru programare va fi nevoie de recomandarea medicului specialist si/sau de consimtamantul in scris al pacientului care doreste sa participe si este de acord cu sedintele ce implica electroterapie.