Masaj pentru gravide

Majoritatea oamenilor se gândesc la masaj ca un lux pentru a se răsfăța ocazional. Dar una dintre cele mai benefice momente pentru masaj poate fi în timpul sarcinii.

 

Despre masajul in timpul sarcinii

Masajul pe perioada sarcinii include toate masajele efectuate in timpul sau dupa sarcina (masaj prenatal sau postnatal), atunci cand corpul are neaparata nevoie de astfel de tratamente.

Un masaj de sarcina dureaza de obicei o ora. Se poate folosi fie o masa de masaj pentru sarcina. Este o masa destinata sa gazduiasca burta gravida a unei femei, fie perne special concepute pentru a pozitiona o femeie confortabil. Acest lucru ajuta in special la etapele ulterioare ale sarcinii.

Posibilele beneficii ale masajului în timpul sarcinii

Foarte putine studii s-au concentrat asupra masajului in timpul sarcinii. Nu s-au stabilit beneficii clare, dar un studiu de la Universitatea din Miami School of Medicine sugereaza ca terapia cu masaj ar putea avea mai multe efecte pozitive, inclusiv:

scaderea anxietatii;

scaderea durerii de spate si picioare;

imbunatatirea somnului;

scaderea nivelurilor de hormon de stres norepinefrina;

Intr-un alt studiu la femei depresive, cercetatorii au descoperit ca:

cresc nivelurile hormonilor "fericirii", serotonina si dopamina;

scad nivelurile de cortizol, un indicator al stresului;

se imbunatateste general dispozitia;

Cercetarile au aratat ca, pentru populatia generala, masajul are si alte beneficii potentiale. Poate usura durerea sau poate stimula capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva virusilor si a tumorilor.

Expertii in masajul sarcinii isi adapteaza tehnicile pentru a aborda schimbarile pe care corpul femeii le are in timpul sarcinii. De exemplu, volumul sanguin creste dramatic – pana la 50% – in timpul sarcinii. Scurgerea fluxului sanguin la picioare devine adesea lenta. Iar nivelurile anticoagulantelor din sange – concepute pentru a preveni hemoragia in timpul administrarii – cresc in mod natural.

Aceste modificari circulatorii pun o femeie insarcinata la risc de formare a cheagurilor de sange in picioarele. Pentru a fi in siguranta, expertii in masajul sarcinii evita masajul profund si presiunea puternica asupra picioarelor. Folosirea unei presiuni puternice ar putea duce la dislocarea unui cheag de sange. In schimb, ei folosesc curse foarte usoare pe picioare.

Fa o programare!