Reflexoterapia
Ce este reflexoterapia?
Reflexoterapia este un tratament SPA unde terapeutul lucreaza asupra punctelor reflexe ale picioarelor, mainilor si urechilor, despre care se crede ca se refera la anumite organe si glande in organism.
Stimularea acelor puncte cu presiunea degetului promoveaza sanatatea acestor organe si glande prin caile energetice ale corpului.
Cand este facuta de un specialist, reflexoterapia este un tratament profund relaxant, cu beneficii care pot fi resimtite in tot corpul. Terapeutul va folosi diferite tehnici care includ mentinerea, presiunea degetului, framantarea, rotatia si frecarea.
Efectul reflexoterapiei ar trebui sa fie simtit in tot corpul
Cei mai buni terapeuti includ, de asemenea, mainile si picioarele ca parte a tratamentului reflexoterapeutic si ar trebui ca pacientul sa simta un efect prin intregul corp. In cazul in care terapeutul este mai putin calificat sau instruit necorespunzator, va simti pur si simplu ca a avut un masaj pentru picioare foarte lung.
Exista dovezi ca oamenii practicau o forma de terapie cu mana si picioare acum 4 000 de ani in China si Egipt. Redescoperirea moderna a unui fel de terapie sistematizata pentru picioare este atribuita dr. William Fitzgerald, care l-a numit „Terapia Zonei”. Ideile sale au venit in atentia publicului intr-un articol din 1915, „Pentru a opri aceasta durere a dintilor, strangeti-va degetul”, publicat in revista Everybody’s.
Ce trebuie sa stiti despre reflexoterapie
Reflexoterapia a fost initial dezvoltata in Statele Unite la inceputul secolului al XX-lea si a fost numita „terapie zonala”. Se bazeaza pe teoria ca corpul este impartit in zece zone care ruleaza longitudinal de la cap pana in picioare – cinci pe fiecare parte a corpului. Practicantii cred ca presiunea asupra punctelor reflexe pe picior sau pe maini va afecta organele corpului din aceeasi zona.
In ultimii ani, practicienii de reflexoterapie au inceput sa incorporeze in munca lor tehnicile de acupressura ale medicinei traditionale chinezesti (T.C.M.).
Desi reflexoterapia se bazeaza pe teoria „zonelor” in loc de teoria „meridianelor” sau a cailor energetice ale T.CM, ambele tratamente se bazeaza pe principiul ca lucrul pe anumite puncte poate produce un efect terapeutic in alte parti ale corpului.