Terapia cu ultrasunete
Ce este terapia cu ultrasunete?
Terapia cu ultrasunete este o modalitate care a fost folosita de fizioterapeuti inca din anii 1940. Terapia este aplicata folosind capul unei sonde de ultrasunete, care este pusa in contact direct cu pielea, prin intermediul unui gel de contact.
S-a demonstrat că terapia cu ultrasunete determină creșteri în:rata de vindecare
- relaxarea tesuturilor
- incalzirea tisulara
- fluxul sanguin local
- cicatrizarea tesutului esofagian.
Cum te poate ajuta terapia cu ultrasunete?
Efectul ultrasunetelor prin cresterea fluxului sanguin local poate fi folosit pentru a ajuta la reducerea umflaturilor locale si a inflamatiei cronice si, conform unor studii, a promova vindecarea fracturilor osoase.
Intensitatea sau densitatea de putere a ultrasunetelor poate fi reglata in functie de efectul dorit. O densitate mai mare de putere (masurata in watt / cm2) este adesea utilizata in cazurile in care se urmareste defalcarea tesuturilor.
Terapia ultrasunetelor e bazata pe trei principii diferite de actiune :
- Actiune termica -ultrasunete continue sunt folosite pentru a produce acest efect;
- Actiune mecanica -undele pulsatorii product vibratii in tesuturi ,ceea ce duce la asa numitul micromasaj;
- Sonoforeza (cunoscut si sub numele de phonoforeza)-unde proprietatile ultrasunetelor sunt folosite transcutanat pentru transportul ingredientelor active.
Cu aceasta tehnica, energia cu ultrasunete forteaza medicatia prin piele. Cortizonul, utilizat pentru reducerea inflamatiei, este una dintre cele mai frecvent utilizate substante livrate in acest mod.
Tratament recomandat
Un tratament tipic cu ultrasunete dureaza 3 – 20 de minute in functie de afectiunea pacientului. In timpul tratamentului, capul sondei cu ultrasunete este mentinut in miscare constanta. Daca se mentine in miscare constanta, pacientul nu trebuie sa simta deloc disconfort.
Cum functioneaza ultrasunetele?
Undele de ultrasunete sunt generate de un efect piezoelectric cauzat de vibratia cristalelor din capul sondei. Undele de ultrasunete care trec prin piele provoaca o vibratie a tesuturilor moi locale. Aceasta vibratie sau cavitatie poate cauza o incalzire profunda la nivel local, desi, de obicei, pacientul nu simte nici o senzatie de caldura. In situatiile in care un efect de incalzire nu este de dorit, cum ar fi o leziune proaspata cu inflamatie acuta, ultrasunetele pot fi impulsate mai degraba decat transmise in mod continuu.
Fa o programare!
Pentru programare va fi nevoie de recomandarea medicului specialist si/sau de consimtamantul in scris al pacientului care doreste sa participe si este de acord cu sedintele ce implica terapia cu ultrasunete.
Fiziokinetoterapeutul nostru este cel care in urma verificarii documentatiei medicale va recomanda un numar de sedinte care sa fie suficient pentru succesul procedurii.