TERAPIE CU LASER
Terapia cu laser foloseste lumina pentru a patrunde prin piele in tesuturi. A fost folosit de fizioterapeuti inca din anii ’80 pentru o gama larga de conditii. Desi penetreaza doar cativa milimetri, poate avea un efect profund asupra vindecarii tesuturilor. S-a demonstrat ca ajuta la ameliorarea durerii, reduce inflamatia, creste fluxul sanguin, stimuleaza vindecarea ranilor, stimuleaza regenerarea tesuturilor si reduce cicatricile.
Ce este terapia cu laser?
Terapiile cu laser sunt tratamente medicale care utilizeaza lumina concentrata. Spre deosebire de majoritatea surselor de lumina, lumina de la un laser (care inseamna amplificarea luminii prin emisia stimulata de radiatie) este reglata la lungimi de unda specifice. Acest lucru ii permite sa se concentreze in grinzi puternice. Lampa laser este atat de intensa incat poate fi utilizata pentru a forma diamante sau otel taiat.
Cercetarile au aratat ca terapia cu laser poate fi un puternic antiinflamator care este la fel de eficient precum medicamentele antiinflamatorii.
Fizioterapeutii folosesc eficient terapia cu laser pentru tratamentul unei multitudini de leziuni acute si cronice ale tesuturilor moi. Acestea includ, dar nu se limiteaza la: tendinopatia (de exemplu, cotul tenismenului si tendinita achiliana), artrita reumatoida, osteoartrita, punctele de declansare, durerea toracica, durerea gatului, durerea maxilarului si vindecarea ranilor.
Tratament
Tratamentele cu laser pot varia, de la un tratament pe saptamana timp de sase saptamani, pana la mai multe tratamente pe saptamana, pentru o perioada mai scurta de timp. Efectele secundare sunt practic inexistente, deoarece laserul este neinvaziv, adica nu strapunge fizic pielea.
Majoritatea oamenilor au rezultate bune dupa 1 pana la 3 sesiuni, iar un curs mediu de tratamente dureaza intre 7 si 10 intalniri. Conditiile acute dispar rapid, de obicei intr-o singura faza de tratament, in timp ce conditiile cronice pot fi controlate cu tratamente regulate.
Pentru programare va fi nevoie de recomandarea medicului specialist si/sau de consimtamantul in scris al pacientului care doreste sa participe si este de acord cu sedintele ce implica terapia cu laser.